Ligestilling i sport

Pernille Harder og Magdalena Eriksson: ”Der er langt til ligestilling, men vi er på rette vej”

Ema Seferovic 30. juni 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
UEFA
Den globale sportsstreamingtjeneste DAZN vil vise mere fodbold med kvindelige superstjerner på banen. Vi har talt med de to fodboldstjerner Pernille Harder og Magdalena Eriksson om, hvad det kommer til at betyde for dem og for sporten.

DAZN, en verdenskendt sportsstreamingtjeneste, har købt rettighederne til Women’s Champions League i de næste fire år. Men hvad kommer det til at betyde for den populære sportsgren og alle dens udøvere og fans? Det har vi talt med de to verdenskendte fodboldspillere, Pernille Harder og Magdalena Eriksson, om.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

En lukket drengeklub
- Da jeg var barn, ville jeg være en dreng, fordi jeg faktisk ikke troede, at man kunne spille på et kvindelandshold, fortæller Pernille Harder, da Vi Unge møder hende og hendes Chelsea FC-kollega og kæreste, Magdalena Eriksson til en snak om kærligheden til fodbold, kærligheden til hinanden og ikke mindst ’ligestilling i fodbold’ – eller mangel på samme, egentlig.

Som barn var Pernille oprigtigt i tvivl. I tvivl om, om hun kunne få lov til at spille som professionel, fordi hun var en pige. Derfor ville hun gerne være en dreng, så hun kunne få lov til at spille fodbold – ligesom drengene i skolegården og de danske fodboldherrer på TV. I dag er tvivlen byttet ud med titlen som verdens bedste kvindelige fodboldspiller. Den bærer Pernille Harder med stolthed i klubben Chelsea FC, hvor hun spiller sammen med sin svenske kæreste, Magdalena Eriksson.

Et skridt i den rigtige retning
Men selv om der mange piger, der går til fodbold i dag, og selv om der var mange i Danmark, der stolt hujede med, da Pernille Harder, Nadia Nadim og resten af det kvindelige danske fodboldlandshold spillede deres første EM-finalen tilbage i 2017, er der stadig lang vej endnu, fortæller Harder og Eriksson. Løn, træningsforhold og anerkendelse er bare nogle af de ting, som er blevet diskuteret de seneste par år blandt spilleren selv, men også i den offentlige debat.

Og nu sker der noget. I hvert fald i forhold til synligheden, anerkendelsen og udbredelsen af kvindefodbold. Den globale sportsstreamingtjeneste, DAZN, har netop løftet sløret for, at de har købt rettighederne til Women’s Champions League-turneringen de næste fire år. Det er første gang i verdenshistorien, at en enkelt broadcaster får alle TV-rettighederne til den mest prestigefyldte fodboldturnering for kvinder i verden.

- Den her aftale er nøjagtig, hvad vi har ønsket fra starten. Den kommer til at bidrage til, at kvindefodbolden bliver mere udbredt, og det er virkelig fantastisk, fortæller Magdalena Eriksson.

Det er et skridt i den rigtige retning for ligestilling indenfor kvindefodbold, påpeger Pernille Harder.

- I og med at kampene på DAZN bliver tilgængelige for alle, tror vi på, at flere unge kommer til at se os spille, og på den måde vil sportsgrenen og dens muligheder nå ud til flere. Samtidig tror vi også på, at DAZN-aftalen vil give flere professionelle fodboldspillere mulighed for at blive profileret og på den måde komme hurtigere frem i lyset, og det skal der – efter min mening – også til for at kunne udvikle kvindefodbold, fortæller Pernille Harder.

Der var engang…
Tidligere blev rettighederne til at vise kvindefodbold solgt i forskellige dele, når de forskellige Tv-stationer købte sig ind på sportsrettighederne. Med andre ord har det indtil nu været sådan, at de forskellige Tv-stationer og streamingtjenester selv har kunnet udvælge og sammensætte, hvilke hold og kampe de i Women’s Champions League-turneringen gerne ville vise. Med DAZN bliver hele turneringer dækket og vist, og det betyder derfor, at mange flere fodboldkampe med kvinder i front vil blive udbredt.

Nyheden om DAZN handler ikke kun om, at flere kampe nu vil blive vist. Streamingtjenesten forpligter sig også til en lang række andre ting, herunder flere studieprogrammer med analyser over fodboldkampe, interviews med spillere, dokumentarer og meget mere. I første omgang vil alle kampene kunne streames gratis via DAZNs egen app og på YouTube. Noget, som både Eriksson og Harder ser et stort potentiale i.

- Med DAZN tror vi på, at mange flere vil få øjnene op for, at det er muligt at leve af fodbold, selv om man er kvinde. Flere piger vil for fremtiden turde at drømme mere og kæmpe endnu hårdere for deres mål, i og med at de bliver præsenteret for flere Champions League-kampe, hvor det er kvinder, der er på banen, siger Harder og forklarer, hvor vigtigt hun synes det er, at man i en tidlig alder har de allerbedste muligheder for at kunne lykkes.

’Kvindefodbold’

- Hvordan har I det egentlig med ordet ’kvindefodbold’? spurgte vi de to fodboldstjerner. ”For mig er det bare fodbold. Fodbold er bare fodbold,” får Magdalena svaret hurtigt. Men selv om fodbold bare er fodbold, bliver Eriksson og Harders arbejde næsten altid nævnt med ordet ’kvinde’ foran. Og det er noget, de to fodboldspillere undrer sig over.

- Fodbold er bare fodbold. Eller sådan burde det i hvert fald være. For man siger jo ikke ’herrefodbold’. Eller det gør man, men det hører man ikke særligt tit nogen sige. Der er noget, der hedder ’fodbold’, og det bliver så spillet af mænd, og så er der kvindefodbold, siger Harder.

Både Pernille Harder og Magdalena Eriksson drømmer om, at ’kvindefodbold’ en dag bare anerkendes som ’fodbold’ – og de håber på, at DAZN-aftalen kan kickstarte den udvikling.

Fodbold er bare fodbold. Eller sådan burde det i hvert fald være. For man siger jo ikke ’herrefodbold’. Eller det gør man, men det hører man ikke særligt tit nogen sige. Der er noget, der hedder ’fodbold’, og det bliver så spillet af mænd, og så er der kvindefodbold, siger Pernille Harder.

”Kærlighed er kærlighed”
Pernille Harder og Magdalena Eriksson er verdensstjerner, og de er verdenskendte for deres talent for fodbold. Men efter en svensk landskamp gik de også viralt på grund af noget helt andet. Noget så simpelt som et kys.

Efter en kamp mod Canada, hvor Magdalena havde spillet i de blå-gule trøjer for sit hjemland Sverige, gik hun over på tribunen for at give sin kæreste, Pernille, et kys. Det øjeblik blev fotograferet, inden de to stjerner selv vidst af det, og ikke længe efter kunne fodbold-parret se et foto af dem selv kysse på forsiden af medier verden over. Hvad de anså, og i dag stadig anser, som det mest hverdagsagtige, blev til en inspirationshistorie i medierne.

- Vi vil gerne vise, at man skal kunne elske, hvem end man vil. Kærlighed er det mest naturlige i denne verden – kærlighed er kærlighed, fortæller Magdalena Eriksson og forklarer, at de kun er glade for, at de kan inspirere andre.

Og det øjeblik, det kærlige øjeblik mellem to mennesker, to fodboldspillere, blev til et verdenskendt kys - og det gav Eriksson og Harder endnu titel. De gik fra at være anerkendte som fodboldspillere til nu også at være forbilleder, der var åbne om og stolte af deres seksualitet. En titel, de begge er mindst lige så stolte af.

Kærlighed er det mest naturlige i denne verden. kærlighed er kærlighed, fortæller Magdalena Eriksson

Harder og Eriksson: Et råd til Vi Unges læsere…
Drømmer du også om at blive professionel fodboldspiller? Så har Harder og Eriksson et godt råd til DIG.

- Det vigtigste er, at fodbold gør dig glad – og at du føler, det er det bedste, du ved. Hvis du ikke elsker det, du laver, bliver træningen og alle oplevelser i forbindelse med fodbold bare ekstrahårde. Så mit bedste råd er, at man skal dyrke det, man elsker allermest, fortæller Eriksson.

- Mit bedste råd er, at man skal turde at drømme. Man skal ikke være bange for at have store drømme. At kunne drømme stort er vigtigt, afslutter Harder.

Læs mere om

MestLæste