Helbred & balance

Hvor meget må dine forældre?

Af Sisse Tvegaard Andersen 23. april 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Selv om det er dem, der bestemmer over dig, er der faktisk grænser for, hvad dine forældre må gøre.

Dine forældre bestemmer, hvornår du skal være hjemme, hvor I skal bo og hvilken skole du går på. Men der er faktisk også nogle ting, som dine forældre ikke må. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal acceptere fra dine forældre, så læs med her!

Må mine forældre læse mine sms'er?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

I princippet må dine forældre ikke læse dine sms'er, mails og breve, da det går imod det, der hedder brevhemmelighed. Men samtidig har dine forældre jo pligt til at sørge for, at du har det godt og ikke roder dig ud i problemer, og hvis de er bekymrede for dig, må de faktisk gerne snage i dine ting. Men det betyder altså ikke, at de systematisk skal rode i din taske igennem eller logge ind på din Facebook - det er dårlig stil!

Læs også: Sådan fortæller du dine forældre om din kæreste

Må mine forældre give mig en lussing?

Det er forbudt for forældre at slå deres børn eller være voldelige over for dem på andre måder. Hvis du oplever at blive skubbet, slået eller rusket i af dine forældre, skal du fortælle det til en anden voksen, du stoler på. Det kan være en lærer, din venindes mor eller din fodboldtræner. De har faktisk pligt til at reagere på det, du fortæller dem.

Læs også: Bliver du udsat for vold?

Må mine forældre tage mine penge?

Indtil du er 15 år har dine forældre faktisk ret til at få de penge, du tjener, hvis du har et fritidsjob. Men når du er over 15 år, er det dine egne penge, som de ikke må tage fra dig. Dine forældre kan dog stadig godt bestemme, om du overhovedet må have et arbejde og hvad du må arbejde med.

Må mine forældre kalde mig grimme ting?

Det er selvfølgelig ikke vildt fedt, hvis dine forældre siger, at du er håbløs eller at du ligner en kriminel, men hvis det sker en sjælden gang, er der ikke så meget, du kan gøre ved det. Men hvis de konsekvent kalder dig grimme ting, taler nedsættende til dig eller ydmyger dig, mens andre hører på det, så er det faktisk en slags vold. Og det er ikke okay. Prøv at fortælle dine forældre, hvad det gør ved dig at høre på deres grimme sprog - måske har de slet ikke tænkt over det?

Læs også: Taler du pænt?

Husk!

Selv om dine forældre faktisk kan bestemme ret meget over dig, så er det deres job at sørge for, at du har det godt og bliver respekteret og lyttet til. Hvis du føler, at det ikke sker, så er det en god idé at tage en snak med dem eller ring til Børnetelefonen på 116 111.

Herunder kan du læse, hvorfor dine forældre siger nej!

Derforsigerdineforældrenej

• Overhold alle aftaler, du har lavet med dm. Hvis du har lovet at være hjemme klokken 23, så dur det ikke at komme en halv time for sent hjem. Det er næsten stensikkert, at du ikke får lov til at tage af sted næste gang.
• Snak tit med dine forældre om alle mulige ting, så de føler, at de kan stole på dig og de ved, at du siger sandheden til dem. Du skal ikke være bange for at fortælle din ærlige mening omkring nogle ting.
• Fortæl dem om de ting, der sker i dit liv. Hvis du holder alt hemmeligt for dem, så kender de jo slet ikke til alle de ting, du oplever, og så bekymrer de sig endnu mere.
• Vær åben over for de krav, de stiller. Hvis de for eksempel vil have, at de kører dig derhen eller at de har et telefonnummer på den person, du er hos, så giv dem lov til det. De føler sig mere sikre på den måde.
• Send en sms til dine forældre, når du endelig er kommet af sted, så de ved, at du har det godt. Det vil gøre, at de føler sig mere sikre.
• Accepter, hvis der er noget, du ikke får lov til. Måske har de ret den ene gang, at du ikke er helt stor nok til at tage af sted. Men du har selvfølgelig ret til at få en forklaring på, hvorfor du ikke må tage af sted.
Husk at dine forældre som regel siger nej, fordi de holder meget af dig og vil dig det bedste.

MestLæste