Mit liv

Hun holder øje med dig!

Af Line Sølvhøj Jensen Foto: M.Macnaughton 22. juli 2009
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du overvejet at blive livredder? Liselotte fortæller om, hvordan det er at være kystlivredder – om udannelsen, jobbet og alt det sjove!

Du har sikkert lagt mærke til de mange livreddere, der står rundt omkring på de danske strande. Men hvordan er det egentlig at være livredder?

Liselotte er lige blevet uddannet livredder. Selv om jobbet er ret hårdt, så synes hun også, det er supersjovt.
- Det kræver, at man kan lide at træne, og at man kan tage ansvar, fortæller hun. Det er rigtig hårdt, men også sjovt. Vi er altid nogle stykker på arbejde sammen, og når vi ikke arbejder, så udfordrer vi hinanden - for eksempel hvem der kan tage flest armbøjninger, eller også træner vi med vores bræt ude i vandet, hvor vi padler rundt.

livredder, strand, sikkerhed, uddannelse

Hvad er det fedeste ved at være livredder?
- Det er helt klart udfordringen og det at skulle passe på andre. Og så er det bare dejligt at kunne være udenfor og nyde solen hele sommeren. Jeg synes også, at det er ret fedt, at man skal være så aktiv, og så er der bare mange unge mennesker, så man har det supersjovt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Når man er kystlivredder, kan man blive sendt rundt i hele Danmark, og så er man det sted i fem uger. Man bor sammen med andre livreddere, og det er ret sjovt. Og så får man jo en ferie ud af det også.

Får man mange kommentarer fra fyrene på stranden?
- Ja, det gør man. Det er ikke svært at komme i kontakt med nogen, og der er mange fyre, der gerne vil reddes af en kvindelig livredder, men jeg har jo lært på skolen, hvornår det er alvorligt, og hvornår det bare er for sjov!

En typisk dag som livredder:
- Man åbner livreddertårnet
- Bådene gøres klar til at sejle ud, hvis der skulle ske noget.
- Man sætter flag op, der viser, hvilket område livredderne holder øje med.
- Udstyr og rescue-board bliver gjort klar.
- Man sender sms'er til TrygFonden om vandforholdene, for eksempel om der er alger, brandmænd osv.
- Og så snakker man ellers med alle dem på stranden, tager sig af småskader - for eksempel hvis nogen har skåret sig, henter badedyr, der er blæst ud på vandet (rekorden er 200 på en dag!) og sørger for at ingen kommer til skade.

[faktaBox]Sådan bliver du livredder
Måske tror du, at det er at være livredder er et drengejob, men faktisk er der 30 procent piger, der er livreddere, og 70 procent drenge. Du skal være 18 år og have kørekort, så du kan køre i bil på strandene, og så skal du selvfølgelig kunne svømme.

Når du søger ind som livredder, så skal du til nogle optagelsesprøver, hvor du skal svømme, dykke og bjerge forskellige ting, altså hente ting op, som ligger på bunden af et bassin.

Selve uddannelsen foregår over tre weekender. Her lærer du alt om, hvordan det er at være livredder. Der er en masse prøver, hvor du for eksempel skal sidde på bunden af et bassin og tage dit udstyr på under vandet. Og så lærer du selvfølgelig alt om førstehjælp, og hvordan du redder folk.

Hvis du vil være kystlivredder, så kan du læse meget mere her: www.trygfonden.dk

MestLæste